Lesweekend 2: Koken 1
Opdracht 1: Eén week lang van je middagmaal je belangrijkste maaltijd maken.
Dit is voor mij bijna onmogelijk. We zijn als gezin tijdens de dag op het werk (of op school) dus samen eten kan alleen 's avonds. Bovendien is er op kantoor geen fornuis om verse maaltijden te bereiden. Het enige wat ik dus kon doen is 's morgens eten bereiden en dit dan 's middags opwarmen. (Weliswaar in de microgolfoven wat uiteraard ook niet de beste optie is.) Ik voelde wel het verschil in vertering, als ik 's avonds (en meestal veel te laat) mijn zwaarste maaltijd nuttig is de kans groot dat is 's nachts zure oprispingen heb. Dit heb ik minder wanneer ik dit niet doe. Mentaal merk ik niet direct een verschil, ik denk dat dit eerder te maken heeft met de tijd kunnen nemen om een maaltijd te nuttigen met bijvoorbeeld een korte wandeling nadien. Het effect van wandelen merk ik wel, de vertering loopt vlotter wanneer ik in de namiddag een wandeling kan maken.

Opdracht 2: Stel een Ayurvedisch evenwichtig dagmenu samen.
Dag 1:
Ochtend:
- Glas lauw water
- Gemberthee met citroen of appelsien
- Kruidige havemoutpap
Middag:
- Gember pickle
- Chinese kool, wortel en kokosrijst met cashewnoten
Avond:
- Misosoep
Dag 2:
Ochtend:
- Glas lauw water
- Gemberthee met citroen of appelsien
- Gestoofde appel
Middag:
- Gember pickle
- Broccoli met tofu en rijst
Avond:
- Pastinaak-venkelsoep met prei en knolselderij
Dag 3:
Ochtend:
- Glas lauw water
- Gemberthee met citroen of appelsien
- Wortel linzensoep
Middag:
- Pastinaak, wortel en mungdalschotel
Avond:
- Italiaanse groentensoep op ayurvedische wijze
>> de recepten staan op de foto's hieronder.
Opdracht 3: Ga op zoek naar 3 Ayurvedische recepten die we nog niet zelf bereid hebben.
- Springrolls met gegrilde kurkuma tofu en dip (recept zie foto)
- Pad Thai Rijstnoedels met bok choy, ei, wortel, taugé (recept zie foto)
- Poké bowl met zeewiersalade en gemarineerde tofu (recept zie foto)